Het groeiverhaal van Dutchies: lessen voor elke webshopeigenaar
Grab life with both hands is niet alleen het motto van Dutchies – oprichtster Anne lééft het ook. Eind 2021 zegde ze haar corporate baan in de IT op om door Afrika te reizen. Samen met haar man Pim, twee dochters en een 4×4 trok ze een jaar lang door het continent.
Op die reis was Anne continu haar telefoon kwijt. De vraag naar een mooi hoesje aan een koord ontstond. Dat bleek nergens te krijgen en dus werd Dutchies geboren. Al tijdens de reis werden samples gemaakt en opgestuurd naar Zambia en zelfs eerste fotoshoots gehouden. Bij thuiskomst (december 2022) lagen de verzenddozen en eerste producten klaar: Dutchies kon beginnen.
En dat liep nogal uit de hand: eind 2023 draaide ze al een miljoenenomzet, nog zo goed als in d’r eentje. Inmiddels is Dutchies 20 man (of eigenlijk vooral vrouw) sterk. Lees de inspirerende ondernemersreis van Dutchies.com.
De samenvatting in 1 minuut: wat jij kan leren van Dutchies
- Creëer je eigen piekmomenten. Dutchies laat zien dat je niet hoeft te wachten op Black Friday of Moederdag, maar zelf een hype kunt creëren. Dutchies Day overtrof alle verkooprecords.
- Laat je leiden door je hart, niet puur door omzet. In alles wil Dutchies impact maken en goed doen. Die oprechte missie inspireert collega’s, partners en klanten. Dat geeft richting en aantrekkingskracht.
- Blijf jezelf afvragen wat effectiever is: marketing uitbesteden of zelf doen? In bepaalde groeifases is uitbesteden verstandig, maar je behoeftes veranderen continu. Denk continu na over hoe het beter en sneller (en soms goedkoper) kan.
- Stimuleer eigenaarschap in je team. Dutchies groeide pas echt hard toen Anne leerde loslaten. Een cultuur van vertrouwen en verantwoordelijkheid zorgt voor meer snelheid, creativiteit en plezier in het werk.
- Bouw aan een betrokken community die met je meegroeit. Van spontane spiegelselfies tot een rits BN’ers als klant. Dutchies weet precies voor wie ze er zijn en dat voel je in alles.
Over Dutchies
Dutchies verkoopt luxe, leren telefoonhoesjes voor vrouwen. In nog geen 2,5 jaar tijd won de webshop de Shopping Awards voor Beste Nieuwkomer, werden de hoesjes uitgeroepen tot Product van het jaar 2024-2025 en breidt het merk zich uit naar Duitsland, de UK en Frankrijk. Anne de Korte en haar man Pim Douw zijn ‘Happy owners’ van Dutchies. De rolverdeling is helder: zij de creatieve campagnes en concepten, hij de data en performance. Een gouden combinatie, binnen én buiten het bedrijf.
Vliegende start
Elke webshopeigenaar herinnert zich nog zijn eerste verkoop, zo ook Anne: “Vanaf de start druppelden de orders al wel binnen. Maar dat waren dan tantes of buurvrouwen die me wilden supporten. Maar dat op een gegeven moment de eerste order van een volslagen onbekende binnenkwam, was prachtig.”
Die onbekenden waren niet altijd helemaal onbekend: “Al vrij snel bestelde ene Monique Smit uit Volendam een Dutchies. Ik kon het eigenlijk niet geloven en heb het pakketje zelf bij haar afgeleverd. Later zijn we gaan samenwerken in campagnes en hadden we het daar nog over. Gelukkig kon ze erom lachen en werd ik niet gezien als één of andere enge groupie.”
Het was vooral de bevestiging dat Anne goud in handen had. “Natuurlijk vind ik mijn eigen producten geweldig. Maar dat anderen dat ook zo zien, blijft zo’n gave gedachte.”
Opschalen
Vanaf dat moment ging het hard. Eind 2023, nog maar 1 jaar onderweg, bereikte Dutchies de magische grens van 1 miljoen euro omzet. Tot dat punt deed Anne het bijna helemaal zelf. “Ja, maar dat was echt niet meer houdbaar. Die periode was heel intens omdat ik constant aan het werk was, tot laat in de avond. Ik pakte alles zelf in, deed de klantenservice, social media, alles. Dan moet je tussendoor grote beslissingen nemen over inkoop of productontwikkeling, terwijl je eigenlijk helemaal geen overzicht hebt. Ik ben dankbaar voor het succes en de groei, maar die periode was wel heel chaotisch.”
Concrete voorbeelden? “Ik weet nog hoe erg ik de allereerste retour vond. Dat voelde bijna als een persoonlijke aanval: ‘Hoe kán je dit nou niet mooi vinden?’ Maar ook de Kerstcollectie die wekenlang vastzat bij de douane in Amsterdam. Ik was ten einde raad en heb in mijn paniek het e-mailadres van de DHL-directeur geraden. Toen was het ineens binnen een dag opgelost. Achteraf mooie verhalen, maar toen natuurlijk niet.”
Inmiddels hoeft Anne het niet meer alleen te doen. Sterker nog: Dutchies bestaat uit 20 collega’s. “Het mooiste is dat bijna iedereen daarvan nog uit onze thuisbasis Benschop komt. Laatst vroeg iemand me of ik het niet lastig vind om dingen los te laten. Maar Dutchies is zoveel leuker en beter geworden sinds ik niet meer alleen ben. Ik heb geleerd dat je het niet allemaal zelf hoeft te doen. Soms moet je tegen de lamp lopen om zaken op te lossen. Je kan niet alles vooraf tackelen, het is ook pionieren en aankloten. Dan zie je vanzelf waar het spaak loopt.”
Missie als kompas
Jaar-op-jaar blijft Dutchies spectaculair groeien en de rek lijkt er nog allerminst uit. Natuurlijk is Dutchies een commercieel bedrijf, maar omzetgroei is niet het belangrijkste voor Anne. “Dat heeft me nooit geïnspireerd. Veel liever kijk ik naar kwalitatieve doelen. De meiden die hier werken zien groeien, dingen doen die dicht bij mijn hart liggen en teruggeven. Ons motto is Grab life with both hands: impact maken, vrijheid ervaren en goed doen.”
Vanaf dag 1 geeft Dutchies terug. “Ik wil met wat wij doen echt wat goeds terugdoen. Van elk verkocht hoesje wordt € 1 gedoneerd aan The Almond Tree, een project voor weeskinderen in Zuid-Afrika. Op termijn hopen we daar een atelier op te kunnen zetten waar zij kunnen wonen en werken. Met dat soort doelen heb ik veel meer dan met omzettargets. Ik wil iedereen in haar kracht zetten, dat is mijn manier om goed te doen.”
Loslaten om harder te gaan
Iedereen in haar kracht zetten, trekt Anne bijna tot in het extreme door. “Mensen groeien als je ze verantwoordelijkheid geeft. Natuurlijk kijk ik met zaken mee, maar collega’s zijn zelf echt eigenaar van hun eigen projecten. Onze inkoper was verbaasd dat ze na 2 weken al zelf daadwerkelijk mocht inkopen. Laatst waren we met z’n tweeën op een leermarkt. Ik ben verliefd op leer, dus zag allemaal mooie producten. Maar zij overrulede me: ‘dit past niet bij Dutchies.’ Dat is toch schitterend dat ze die verantwoordelijkheid en ruimte voelt om zoiets te zeggen.”
“Of dat de meiden uit het marketingteam live willen op TikTok en meedoen aan fashion weeks. Ik kan er wel mijn vraagtekens bij hebben, maar zij zijn verantwoordelijk en maken er elke keer weer een succes van. Dat wil ik stimuleren. We hebben echt een cultuur van autonomie en vertrouwen gebouwd.”
Zelf doen of uitbesteden?
Sowieso is het marketingteam flink doorgegroeid. Pim (de man van Anne) zette in de begindagen de campagnes op, in de avonduren naast zijn voltijdbaan. Op het moment dat Dutchies groeide en professionaliseerde, zijn veel zaken uitbesteed aan bureaus. Inmiddels zijn alle marketingdisciplines juist weer in huis gehaald.
“We zijn veel dingen bewust weer zelf gaan doen. Eigenlijk om verschillende redenen, maar de belangrijkste was dat de ontwikkelingen hier zo snel gaan. Je moet dan flexibel zijn. Onze collecties volgen elkaar soms snel op, dan willen we strak op de bal zitten. Soms duurt een bureau briefen bijna langer dan het zelf even doorvoeren.”
Dutchies Day
Een mooi voorbeeld hiervan is Dutchies Day. Op een random zaterdag in februari werden alle verkooprecords verbroken. “Februari is altijd rustig in de e-commerce wereld. Je kan dan rustig afwachten tot het weer aantrekt, of je creëert je eigen hype. En met ruim 2.000 bestellingen op 1 dag was het de beste verkoopdag ooit. Nog veel beter dan Black Friday zelfs.”
Wat kan jij daarvan leren als webshopeigenaar? Anne: “Veel webshops liften mee op bepaalde feestdagen of events. Als die er voorlopig niet aankomen, moet je niet bang zijn je eigen piekmomenten te creëren. Wij hebben een sterke Instagram community, die zetten we in voor early access, waardoor echt een buzz en FOMO ontstond. Bouw vooraf je momentum op. Uiteindelijk waren de deals natuurlijk ook goed, maar daar zat de kracht nog niet eens in.”
En verder?
Dutchies heeft overduidelijk de wind in de zeilen. En ondanks de Nederlandse naam, houdt het daar allang niet meer op. Na Duitsland en de UK is Frankrijk het volgende land dat een stukje stijlvoller gemaakt wordt. Dutchies is na shoots in Parijs en samenwerkingen met meerdere Franse influencers ook gestart in Frankrijk.
Toch ligt de grootste, stoutste droom iets dichter bij huis. “Koningin Maxima spotten met een Dutchies is voor mij wel het ultieme. Het zit in onze naam, dus 1+1=2 zou je zeggen. Ik ben er alleen nog niet achter wie haar stylist is. Of misschien heeft ze er allang één? Je ziet haar helaas nooit met haar telefoon.”
Droom groot. Grab life with both hands. Dutchies’ ondernemersreis vind ik enorm inspirerend.
Wat jij hier concreet van kan leren?
- Creëer een cultuur van vertrouwen en verantwoordelijkheid. Anne geeft haar collega’s echt vrijheid en wil het bedrijf juist niet afhankelijk maken van haarzelf. “Dat heeft Dutchies zoveel leuker en beter gemaakt.”
- Laat je missie leidend zijn, niet alleen je omzet. Door op zoveel vlakken echte impact te willen maken, is iedereen binnen het bedrijf toegewijd aan de missie van Dutchies. Personeelsverloop is er niet, vacatures worden makkelijk ingevuld en iedereen wordt in z’n kracht gezet. Dan volgt omzet vanzelf.
- Creëer je eigen momentum. Zie je kansen – zoals een gat in de markt, hoe ogenschijnlijk competitief ook: pak ze. Zie je geen kansen – zoals een rustige februarimaand: creëer ze zelf. Wacht niet af, maar kom in beweging.
- Bouw een community. Dutchies kent haar doelgroep door en door. Klanten zijn loyaal en betrokken, als bedrijf is dat goud waard. Van spontane spiegelselfies voor UGC tot BN’ers die zelf aankloppen.
- Zoek de balans tussen uitbesteden en in huis halen. Als bedrijf ga je door groeifases heen. Blijft altijd kritisch op wanneer je moet opschalen, uitbesteden, je eerste marketeer moet aannemen of een samenwerking moet opzeggen. Je omstandigheden veranderen continu, dus wees ook flexibel in je partners.
Of zoals Anne alles zelf zo mooi samenvat:
“Doe dingen die dicht bij je hart liggen. Het leven is te kort om dingen tegen je zin te doen. Grab life with both hands.”
Anne de Korte, happy owner @ Dutchies.com
Meer van dit soort verhalen lezen?
Elke maand verschijnt op Webshop Groeiverhalen de inspirerende ondernemersreis van een webshop op weg naar de Twinkle100. Wil je de volgende editie als eerste ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief: