Reviews

Online reviews worden steeds belangrijker om het vertrouwen van potentiële klanten te winnen. Klanten willen zeker weten dat a) het product goed is en b) de plek waar ze hem kopen te vertrouwen is. Daarom is het belangrijk om de klant met reviews gerust te stellen.

Er zijn 2 belangrijke soorten reviews die je kan verzamelen voor jouw webshop:

  1. Productreviews. Wat vinden eerdere klanten van het product? Wat spreekt ze aan aan het product en wat kan minder? Geef klanten ook vooral de kans om foto’s van jouw product in gebruik te uploaden. Dit soort user generated content doet wonderen en komt oprechter over dan gelikte studiofoto’s.
  2. Bedrijfsreviews. Hoe beoordelen klanten jouw aankoopproces op de webshop, informatievoorziening na de aankoop, het verzendingsproces en de ‘unboxing’? Vraag klanten dus ook altijd naar een algemene bedrijfsreview. Helaas zijn er nog voldoende cowboys in de e-commerce markt die het vertrouwen naar beneden halen. Toon met je reviews aan dat je een ‘echt’ en betrouwbaar bedrijf bent.

Wees vooral eerlijk. Pas geen censuur toe op negatieve(re) reacties. Door eerlijk te communiceren over bijvoorbeeld minpunten van een product, kom je betrouwbaarder over. Daarnaast maakt de klant daardoor een bewustere keuze, wat hopelijk onnodige retouren voorkomt.

Voor het verzamelen van reviews zijn verschillende tools op de markt. Over het algemeen integreer je deze tools redelijk makkelijk met jouw webshop. Kiyoh is een Nederlandse partij die het verzamelen makkelijk maakt. Ze focussen zich wel puur op algemene bedrijfsreviews. Niet onbelangrijk: ook het schrijven van reviews (dus door jouw eindklant) is lekker gebruiksvriendelijk en laagdrempelig.

Trustpilot is Ă©Ă©n van de grootste, complete tools op het gebied van reviews verzamelen. Dit van origine Deense bedrijf helpt je met het verzamelen van productreviews en bedrijfsreviews. Je integreert het makkelijk met Magento 2, WooCommerce of Shopify en verstuurt vervolgens automatisch uitnodigingsmails op het moment dat je zelf kiest. Trustpilot is – zeker in vergelijking met Kiyoh – wel wat aan de dure kant.

Trusted Shops is een Duitse tool die zichzelf nĂ©t wat anders op de markt zet. Zij richten zich vooral op het keurmerk met kopersbescherming: als klant weet je dat jouw aankoop beschermd en verzekerd is. Dit zorgt voor een veilige en vertrouwde aankoopervaring. Daarnaast verzamelen zij algemene bedrijfsreviews voor webshops. Trusted Shops komt uit Duitsland en kan je ook helpen met legal audits. Zoals je weet zijn Duitsers punctueel; via zo’n audit kom je erachter of bijvoorbeeld jouw Allgemeine Geschäftsbedingungen, Impressum en Datenschutzerklärung in orde zijn.