Bol.com-case: 📒 Bambook

Bol.com is de grootste marketplace van Nederland. Als webshop kan dit een mooi extra afzetkanaal zijn, naast je eigen e-commerce platform. Met tools als Channable kan je je leven een stuk makkelijker maken.

In deze case laat ik je zien hoe ik voor Bambook 100% geautomatiseerd het volledige productassortiment live zette. Veel meer bereik en dus verkopen, terwijl er veel minder uren aan besteed werden dan voorheen.

Situatie

Bambook produceert en verkoopt uitwisbare notitieboeken. Je kan de whiteboard schriften uitwissen en hergebruiken, zodat je nooit meer een nieuwe hoeft te kopen.

Deze producten worden natuurlijk op de eigen webshop verkocht, maar ook via Bol.com.

Verkopen via Bol.com was vooral een zorgenkindje dat tijd kostte. Alles was handmatig ingericht en opgezet. Hierdoor was maar een fractie van de producten verkocht en was het aanbod niet actueel.

De vernieuwde huisstijl en verbeterde productfotografie kwam bijvoorbeeld niet door. Puur omdat dit veel teveel tijd in beslag nam om het op productniveau aan te passen.

Ook ontbraken de accessoires. De klantenservice werd overspoel met klantvragen hierover. Dit alles zorgde voor een lage conversieratio op Bol.com.

Taak

De belangrijkste opdracht was het volledige productassortiment online en up-to-date krijgen. Bambook heeft veel ‘complexe’ producten met verschillende varianten. Een notitieboekje heeft bijvoorbeeld verschillende kaften (bamboe hardcover of kartonnen softcover) of kleuren, formaten (van A3 tot A6) en 7 verschillenden binnenwerken of pagina’s.

Nog los van alle productvarianten, moesten sowieso álle producten online komen. Door de vele opties, ontbraken veel nieuwe producten bijvoorbeeld op Bol.com.

Ook in België lagen grote kansen. Bambook ligt in meer dan 200 fysieke Belgische verkooppunten, maar verkocht nog niet op Bol.com in België. Hiervoor moet een extra verkoopaccount opgezet worden, maar dat zou dubbel handmatig werk opleveren.

Tot slot kreeg de klantenservice veel vragen over BTW-facturen te verwerken voor zakelijke bestellingen. Omdat Bol.com dit niet standaard aanbiedt, moest elke aanvraag handmatig in Magento gezet worden met de juiste gegevens. Dit was een hoop onnodig werk.

Activiteiten

Via een Content API konden eigenlijk alle problemen opgelost worden. Ik werk altijd met Channable om dit soort koppelingen op te zetten. In het kort, hoe dit werkt:

In Magento 2 worden producten aangemaakt en teksten, afbeeldingen en andere productinformatie toegevoegd. Vervolgens wordt dit naar Channable gestuurd waar de productdata verder wordt verrijkt. Met de API worden de producten vervolgens automatisch aangemaakt in Bol.com

Contentkoppeling Magento Channable Bol.com

Via regels kan je producten en content geschikt maken voor Bol.com. Denk hierbij aan:

  • Titelverrijking: op Bol.com loont het nog om producttitels vol keywords te gooien (zoals SEO van 10+ jaar terug)
  • Verzendkosten verrekenen in de productprijs
  • Het binnenwerk/de paginabedrukking goed categoriseren in Bol.com
  • Verzendspecificaties (lxbxh en gewicht) ombouwen naar de juiste dataformatie voor Bol.com
  • etc.

In Channable ziet zo’n regel er bijvoorbeeld zo uit:

Om de boel écht te automatiseren en sluitend te maken, is ook een orderkoppeling gelegd. Als een aankoop wordt gedaan op Bol.com, wordt deze order naar Channable gestuurd. Via Channable komt de order binnen in Magento. Hier gaat-ie mee in de orderstroom, zodat de order automatisch wordt verwerkt in Sendcloud (het verzendplatform).

Op deze manier worden Bol.com-orders hetzelfde verwerkt als normale webshoporders. Zo heeft Bambook als het ware geen omkijken naar het hele Bol.com-account.

Het is in Sendcloud ook mogelijk om een directe koppeling te leggen met Bol.com. Alleen mis je dan bijvoorbeeld de facturen in Magento. Dat levert weer vragen op bij de klantenservice en zo is de omzet beter meetbaar op het totaal.

Ook is voor langere periode getest met advertising op Bol.com. Vanuit je verkopersaccount kan je eenvoudig advertenties opzetten. Je kan bijvoorbeeld inkopen op specifieke keywords of je kan een automatische campagne opzetten voor bepaalde producten.

Resultaat

Het effect van de nieuwe set-up is zichtbaar in de omzet én in het aantal uren dat aan het account gewerkt wordt.

Content beheren kost nauwelijks tijd meer. Alle wijzigingen in Magento komen automatisch door in Bol.com. Natuurlijk moet alles nog even gecheckt worden, maar nieuwe producten zijn snel aangesloten. Dit scheelt enorm veel tijd tegenover handmatig aanmaken.

Het productaanbod staat inmiddels in z’n geheel op Bol.com. Door de parent-child constructie kan je vanuit één productpagina verschillende productvarianten bekijken. Zie bijvoorbeeld het Bambook Classic notitieboek:

Daarnaast is een serieuze omzetgroei gerealiseerd. Exacte omzetcijfers kan ik helaas niet delen, maar y-o-y was de groei 81,4%.

Sinds de lancering van de Channable koppeling (december 2021) zie je de omzet omhoog schieten en structureel hoger liggen dan het jaar ervoor:

Reflectie

Zoveel productvarianten leverden helaas ook problemen op: Bol.com heeft er bij meerdere varianten (bijvoorbeeld afmeting én kleur) moeite mee. Uiteindelijk leverde dit veel retouren op, omdat klanten per ongeluk op de verkeerde productpagina waren uitgekomen.

Ook leverde het binnenwerk veel problemen op. Waar het op de eigen webshop een USP is dat iemand bijvoorbeeld een boekje met alleen maar bladmuziek of to-do lijsten kan kopen, leverde dit op Bol.com juist onnodige retouren op. Bijvoorbeeld omdat mensen niet wisten dat ze een boek helemaal vol met to-do lijsten krijgen.

Daarom is de set-up inmiddels weer iets versimpeld.

Advertising bleek voor Bambook helaas weinig additionele omzet op te leveren. Omdat Bambook met name verkoopt op branded zoektermen in Bol.com, kwam het – ondanks de aanwezige concurrentie – niet echt van de grond. Daar is de stekker inmiddels weer uitgetrokken.

Maar al met al: het verkoopaccount is naar the next level getild. Bambook heeft er nu bijna geen omkijken meer naar en het is een serieuze afzetmarkt geworden naast de eigen webshop.

Wil je ook moeiteloos meer verkopen op Bol.com?

Lekker pielen met Channable, Bol.com en alle technische koppelingen vind ik één van de leukste dingen die er zijn.

Leg me vooral eens jouw case voor. Het lijkt me leuk om je te helpen succesvol te worden op Bol.com.